Вугрова демодекоз у людини

Поява такої недуги як демодекоз помітно відразу ж — на шкірі з’являються червоні плями, які дуже сверблять і сверблять. Джерелом захворювання виступає підшкірний кліщ Demodex (інша назва «вугрі»), що живе в сальних залозах кожної людини. Лікування демодекозу займає тривалий час, але має високу ефективність.

Що таке демодекоз?

Кліщ Demodex є умовно-патогенним (викликає захворювання лише у разі наявності сприятливого середовища). При дотриманні правил гігієни мікроорганізм не подає ознак свого існування і людина не стикається з даними недугою. Захворювання зустрічається у тварин і людей.

Вугрова демодекоз живе в гирлах сальних залоз в області брів, вій і волосяних фолікулів. Біологічні дослідження довели, що демодекс є учасником процесу біоценозу шкіри, підтримує оптимальний РН-баланс. Також кліщ знищує хвороботворні бактерії, які осідають на поверхні дерми.

Найчастіше симптоми захворювання проявляються на шкірі обличчя, так як там присутня велика кількість сальних залоз. В окремих клінічних випадках можуть спостерігатися висипання на спині, шиї і грудей. Найчастіше недуга зустрічається у жінок — шкіра набагато чутливіші, ніж чоловіча. Основні фактори розвитку демодекозу: жирний тип шкіри, зниження захисних сил імунітету, наявність хронічних захворювань.

Характеристика кліща


Вперше рід кліщів Demodex був виявлений в 1842 році. Налічують понад 65 підвидів. Але у людини зустрічаються лише два з них:

  • Demodex brevis: осідає на протоках сальних залоз і виявляється в зоні носогубного трикутника, лоба, щік, надбрівних дуг;
  • Demodex folliculorum: живе в гирлах фолікул брів, вій, волосся (на голові і грудях).

Життєвий цикл кліщів триває від 15 до 25 днів. За цей час вони встигають пройти всі стадії розвитку: яйце — личинка — німфа — доросла особина (імаго). Розмір дорослої демодекса дорівнює 0,4 мм і розглянути його можна тільки під мікроскопом. Розмножуються кліщі допомогою відкладання яєць.

Найвищий рівень активності мікроорганізму спостерігається вночі: кліщ не любить сонячного світла. При температурі +14°С він впадає в заціпеніння, а при +30°С — активно розвивається, тому загострення захворювання припадає на весняний та літній періоди. За межами людського тіла демодекс не розмножується і живе 2-3 дні.

Класифікація демодекозу

Залежно від місця локалізації виділяють два типи захворювання: демодекоз очей, демодекоз шкіри (на шиї, грудях і спині). Демодекоз очей може супроводжуватися низкою ускладнень: кон’юнктивітом, синдромом сухого ока, травмуванням кон’юнктиви, неправильним зростанням вій.

Виділяють три основні стадії протікання захворювання:

  1. Еритематозна: характеризується нестійким почервонінням особи, яка з’являється без явних причин. Місця локалізації: ніс, щоки. Колір варіюється від ніжно-рожевого до багряного. Наявність еритематозного типу захворювання супроводжуються формуванням судинних павутинок.
  2. Папульозно-пустулезная: на поверхні шкіри з’являються дрібні вузлики, які з часом трансформуються в папули і гнійнички. Можуть нагадувати підліткові вугри. Другу назву «стадія рожевих вугрів».
  3. Гіпертрофічна: найважча стадія. Шкіра грубіє і покривається щільним шаром запалень і лущення. Обличчя хворого істотно спотворюється. Все це відбувається через збільшення розмірів сальних залоз. Спостерігаються патологічні розростання шкіри носа (ринофіма), лоба (метафима), мочок вух (отофима), підборіддя (гнатофима), гіпертрофія області повік (блефарофимоза).

Лікарі стверджують, що кліщ демодекс може провокувати такі хвороби як акне, себорея, алергія. Але наукові дослідження цього поки не довели. Можна стверджувати лише, що демодекоз і вугрі є взаємодоповнюючими недугами і часто супроводжують один одного.

Причини

Більшість людей навіть не здогадуються про те, що вони є носіями демодекозного кліща. Їх невелика чисельність не викликає ніяких симптомів. Але що ж впливає на розвиток захворювання? Це залежить від типу і стану шкіри, імунітету, способу життя, гігієни. Основні причини:

  • знижений імунітет;
  • хронічні захворювання ШКТ;
  • нервове напруження;
  • збій ліпідного обміну речовин;
  • гормональний збій.

У деяких випадках джерелом захворювання служить застосування косметики з гормонами і біодобавками, що впливає на мікрофлору шкіри, збільшує обсяг вироблюваного підшкірного сала. Також демодекоз розвивається і у любителів лазень і соляріїв. У зону ризику входять люди, що приймають кортикостероїдні препарати.

Ознаки

У різних людей симптоми демодекозу можуть відрізнятися. Але є декілька симптомів, які допомагають поставити точний діагноз:

  • Наявність прищів і вугрової висипки на волосистій частині голови, обличчі. Найчастіше такий ознака з’являється при гормональному збої, що призводить до збільшення кількості вироблюваного підшкірного сала.
  • Поява червоних плям.
  • Розширення і закупорка пір, підвищена сальність Т-зони.
  • Шкіра обличчя набуває сірий відтінок.
  • Формуються рубці, а пізніше — щільна «рубцева тканина.
  • З’являються неприємні сковують відчуття під час мімічних рухів.
  • Розвивається ринофіма (збільшення і посиніння носа).
  • На шкірі з’являється лоскотливе і свербляче відчуття. Прояв цього жахливого симптому посилюється ближче до ночі. Так відбувається з-за підвищеної активності кліщів.
  • При ураженні шкіри голови, з’являється свербіж, збільшується число випадають волосся.
  • При демодекозі століття починають свербіти і випадати вії, очі сльозяться і червоніють, швидко втомлюються. Розвивається блефарит (набухає шкіра повік).
  • При попаданні кліщів на вушні раковини, вони червоніють і починають свербіти.

Червоні плями можуть спостерігатися не тільки на обличчі, але і на шиї, спині, грудях і навіть на стегнах і ногах. Поширення кліщів відбувається при розчісуванні плям і прищів: вони забиваються під нігті і чіпляються за шкіру пальців. Все це призводить до погіршення клінічної картини. Збудники демодекозу можуть передаватися іншим побутовим шляхом: через використання загальних рушників, зіткнення рук.

Діагностика

Для підтвердження діагнозу лікарі рекомендують провести лабораторне дослідження зіскрібка шкіри. За 2-3 дні до аналізу пацієнт повинен відмовитися від застосування косметичних засобів (як уходових, так і декоративних) і процедур. Умиватися потрібно м’якою фільтрованою водою.

У процесі дослідження матеріал заливають лужним розчином, гліцерином, фізрозчином. Потім отриману масу досліджують під об’єктивом мікроскопа: підраховують число особин кліщів і порівнюють з показниками норми.

В якості додаткових методів діагностики застосовують:

  • дослідження вмісту сальних залоз під мікроскопом;
  • біопсія пошкодженої ділянки шкіри і його подальше гістологічне дослідження.

Діагностика демодекозу століття також ґрунтується на мікроскопії, але в якості досліджуваного матеріалу використовують вії (по кілька примірників з кожного ока).

Лікування

Процес позбавлення від кліщів Demodex дуже довгий і може розтягнутися на кілька років. Цей строк залежить від ступеня ураження шкіри і стану організму. Лікування повинно бути комплексним і включати в себе заходи, спрямовані на підвищення імунітету, нормалізацію гормонального фону, знищення кліщів.

Арсенал медичних препаратів складається з антибіотиків, протизапальних та десенсибілізуючих засобів. Медикаменти для місцевого застосування (мазі, креми, розчини) повинні містити у своєму складі сірку, дьоготь, іхтіол, соляну кислоту, метронідазол, борний спирт, амитразол.

Рекомендується використовувати та протикліщові (акарицидні) препарати: цинко-іхтіолова і жовта ртутна мазь. Слід пам’ятати про те, що ці засоби володіють високим рівнем токсичності.

Лікування демодекозу очей здійснюється за допомогою антихолінестеразних засобів: фізостигмін, армін, фосфаколу, пілокарпін. Щоб відновити вії, можна застосовувати реп’яхову олію.

Препарати проти демодекозу

У людини Демодекоз — захворювання, для якого характерні часті рецидиви з розширенням області поразки. Лікування кожного епізоду займає від 4-х до 6-ти тижнів. Щоб цей процес проходив швидко і ефективно, слід використовувати спеціальні противодемодекозные препарати.

До них відносяться:

  1. Спрегаль — спрей з вмістом эсбиола. Аерозоль розпилюють на шкіру особи у вечірній час з відстані 20-30 см. Наступні 12 годин уражені ділянки не повинні стикатися з водою. Під час нанесення рекомендують надягати марлеву пов’язку і намагатися не вдихати пари.
  2. Перметриновая мазь — містить у своєму складі перметрин. Призупиняє розвиток личинок кліщів. Схема застосування: уражені ділянки шкіри змазують маззю один раз в день протягом місяця. Перші результати лікування помітні вже на 3-4 день. Призначається в комплексі з сірчаною маззю і антибіотиками.
  3. Сірчана мазь — засіб, що володіє високим рівнем ефективності. Мазь сильно сушить шкіру, тому заборонено її застосування в області губ і повік. Рекомендується додаткове використання зволожуючого крему. Сірчану мазь наносять на ушкоджену ділянку шкіри 3 рази в день.
  4. Демалан — антибактеріальний крем. Містить у своєму складі екстракт ромашки, метронідазол, оливкове масло, ланолін. Перед нанесенням крему, шкіру протирають настоянкою календули або евкаліпта. Потім на шкіру обличчя, очей і вушних раковин наносять Демалан. Через 30 хвилин залишки кошти знімають серветкою.
  5. Пренацид — очна мазь. Застосовують 3-4 рази на день. Перед тим як нанести засіб необхідно зняти контактні лінзи. Одягти їх знову можна лише через 30 хвилин. Курс лікування триває до 4-х тижнів.

Крім перерахованих вище препаратів існують спеціальні серії «стоп демодекоз». Засоби випускаються у формі лосьйонів, гелів, шампунів, спреїв, мила. З фізіотерапевтичних процедур лікар може призначити магніто – та озонотерапію.

Народні методи лікування

В якості допоміжних терапевтичних заходів можна застосовувати методи народної медицини. Вони не гарантують абсолютного лікування, але можуть посилювати ефективність використання медикаментозних засобів.

Найбільш дієві рецепти для позбавлення від особового демодекозу:

  • Маска з жовтої глини. Глину розводять до консистенції густої сметани. Отриману масу наносять на уражені ділянки, прикривають марлевою пов’язкою і залишають на всю ніч. Вранці маску змивають теплою водою.
  • Настій з пижма. Траву (1 ст. л.) заливають 300 мл води і настоюють близько 30 хвилин. З настою роблять компреси, застосовують для вмивання і протирання шкіри обличчя. Важливо дотримуватися дозування, так як пижмо — отруйна рослина.
  • Маска з господарського мила. Мило натирають на тертці, додають кілька крапель води і збивають до стану піни. Маску наносять на обличчя і залишають висихати. Після цього наносять наступний шар (3-4 шари). Можна потримати на обличчі 15-20 хвилин і змити теплою водою.
  • Компрес з відвару смородини. Сушену смородину (4 ст. л.) заливають 400 мл води і кип’ятять близько 10 хвилин. Отриманий відвар настоюють 30 хвилин і проціджують через сито. Компрес тримають на шкірі 30 хвилин.
  • Мазь з сірки. У каструльці змішують 4 ст. л. березового дьогтю, 3 ст. л. топленого сала і 5 грам сірки, доводять до кипіння і тримають на вогні ще 3 хвилини. Отриману масу охолоджують, складають у відповідну ємність і зберігають у холодильнику. На шкіру наносять вранці і ввечері протягом 90 днів.

Але пам’ятайте про те, що застосування будь-якого методу лікування, як традиційного, так і народного вимагає обов’язкової консультації лікаря. В іншому випадку деякі компоненти препаратів можуть викликати алергію і підсилювати ознаки захворювання.

Профілактичні заходи

Щоб зменшити кількість рецидивів необхідно дотримуватися правил профілактики демодекса:

  • міняйте постільну білизну раз в 5-6 днів, а наволочки — щодня;
  • після умивання промокайте особа не рушником, а одноразовою серветкою;
  • стежити за чистотою речей, які стикаються з особою (шапка, шарф, окуляри);
  • чоловікам рекомендується застосування одноразових станків для гоління; стаціонарний картридж багаторазовий може стати хорошим місцем для розмноження кліщів і інших шкідливих організмів;
  • вся косметика повинна бути для особистого користування; повністю відмовтеся від декоративної косметики; купуйте крему в тюбиках, а не в баночках;
  • відкоригуйте своє харчування: відмовтеся від алкоголю, кави, жирної, смаженої їжі;
  • обмежуйте час засмаги, як на сонці, так і в солярії.

Не забувайте про те, що однією з основних причин недуги є ослаблений імунітет. Щоб підвищити захисні сили організму, їжте багато овочів і фруктів, приймайте аптечні мультивітамінні комплекси, займайтеся спортом, частіше бувайте на свіжому повітрі.

При наявності перших підозрілих проявів відразу ж зверніться до лікаря. Як і будь-яке інше захворювання, що демодекоз у людини легше вилікувати на ранній стадії. Занедбаність недуги може призвести до таких ускладнень як кон’юнктивіт, дерматит, блефарит.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password