Плоскі бородавки

Освіта плоских бородавок (в народі їх називають «юнацькі») на тілі та обличчі є наслідком зараження і активації вірусу папіломи людини (ВПЛ). Вчені стверджують, що він знаходиться в неактивному стані з народження. Зараження відбувається через пошкодження шкірних покривів, незахищені інтимні контакти.

Існують різні види ВПЛ, у тому числі з високим онкогенних ризиком. Якщо у вас з’явилася плоскі бородавки, фахівці рекомендують провести її видалення сучасними методами. Вони ефективні, не залишають рубців і супроводжуються низьким ризиком рецидиву.

Як виглядає плоскі бородавки?

Бородавка – це доброякісне шкірне новоутворення з гладкою поверхнею. Для неї характерна відсутність ділянок ороговіння і виростів. Колір – блідо-рожевий або коричневий. Плоска бородавка являє собою підноситься вузлик. Зазвичай він має округлу форму. Однак зустрічаються й інші різновиди. Найчастіше новоутворення з’являються на обличчі, але можуть утворюватися і на інших ділянках тіла. Нарости мають вигляд невеликих бляшок, які сверблять, особливо при травматизації і тертя об одяг.

Ніяких виражених симптомів плоскі бородавки не мають. Для них характерна відсутність шкірного малюнка. У підлітків нарости можуть зустрічатися на руках. Спостерігається схильність до групового злиття.

Вірус папіломи людини може довго перебувати в неактивній формі. Новоутворення з’являються при його активації через несприятливого впливу одного або декількох факторів.

Причини появи


Головна причина появи плоских бородавок – загострення інфекції. До активації ВПЛ можуть призводити наступні фактори:

  • різке зниження імунітету;
  • травмуючі косметологічні процедури;
  • постійні стреси;
  • психоемоційне напруження;
  • загострення хронічних інфекційно-запальних процесів;
  • гормональна перебудова організму;
  • ендокринні патології.

Фахівці відзначають прямий зв’язок появи бородавок у дітей і дорослих зі станом імунітету. Незалежно від місця локалізації шкірних наростів, їх кількості і розміру, необхідно звернутися до дерматолога. Фахівець проведе комплексне обстеження і вибере оптимальний метод лікування.

Важливо! Тільки лікар знає, як вилікувати і вивести бородавки за допомогою сучасних консервативних і оперативних методів. З-за збереження ризику магнилизации тканин краще використовувати хірургічні способи видалення.

Діагностика захворювання

При наявності плоских бородавок дерматолог ставить точний діагноз на підставі візуального огляду і проведення додаткових методів діагностики. Основним способом обстеження є дерматоскопія. Процедура дозволяє оцінити стан змінених шкірних покривів під багаторазовим збільшенням.

Гістологічне дослідження – процедура, яка покликана виключити ризик прогресування злоякісної патології. Лікарі проводять її після видалення наросту. Часто пацієнтам призначається ПЛР-діагностика. Плоскі бородавки відрізняється від звичайної невеликим розміром і гладкою поверхнею, від ниткоподібний – відсутністю характерного розростання тканин, від підошовної на п’яті – певним місцем локалізації і зовнішніми проявами.

Лікування плоских бородавок

Позбутися від плоскої бородавки можна консервативним і оперативним способами. Метод лікування підбирає лікар. Він приймає рішення, виходячи з віку пацієнта, типу новоутворення і загального стану здоров’я. Важливо розуміти її природу. Позбутися від нарости на шкірі у дитини або дорослого в домашніх умовах можна. Однак це не усуне дію предрасполагающего фактора. В такому випадку рецидиву не уникнути. Тільки комплексний підхід і лікарський контроль під час лікування дозволять позбутися від шкірних виростів і попередити рецидиви в майбутньому.

Способи лікування

Медикаментозне лікування включає застосування наступних засобів:

  • саліцилова мазь;
  • оксолінова мазь;
  • трихлоруксусная кислота;
  • чистотіл;
  • гідроксид натрію і калію.

Перераховані вище препарати призначені для руйнування доброякісного новоутворення. Вони володіють противірусною активністю і зупиняють зростання плоских бородавок.

Необхідно дотримуватись обережності при застосуванні хімічних способів виведення шкірних наростів, особливо в домашніх умовах. Якщо бородавка відноситься до типу ВПЛ з високим онкогенних ризиком, її не можна травмувати і руйнувати лікарськими засобами. У такому разі проводиться хірургічне видалення з проведенням подальшої гістології.

Часто плоскі бородавки, розташовані на обличчі і не проходять через кілька років. Тому для їх видалення не рекомендується використовувати класичне хірургічне висічення або електрокоагуляцію, так як ці методи супроводжуються рубцюванням тканин.

Ідеальним способом лікування вважається кріодеструкція. Не менш ефективний і безпечний лазерний метод. Під час процедури лікар контролює глибину впливу лазера. Промінь запаює судини, запобігаючи появі кровотечі і подальше поширення вірусу.

Коли потрібно видаляти бородавки?

Підлягають видаленню новоутворення, якщо вони:

  • схильні до активного росту;
  • можуть злитися;
  • можуть змінити колір;
  • відбувається тертя об одяг,
  • спостерігається пошкодження під час гігієнічних процедур;
  • контактують з прямими сонячними променями в літні місяці.

У дітей плоскі бородавки схильні до раптового зникнення, особливо в період гормональної перебудови організму. Тому в цьому віці фахівці практикують переважно консервативні методи лікування.

Застосування народних методів

Народне лікування припускає використання рослинних засобів, які руйнують тканини доброякісного новоутворення. Такими властивостями володіють чистотіл, ріпчасту цибулю, молочай, гіркий полин. Але народна медицина не може використовуватися в якості основного методу боротьби з хворобою.

У розпорядженні фахівців є багато консервативних і оперативних методів, які відрізняються високою ефективністю і безпекою. Застосовуючи різні рослини та їх соки, можна отримати хімічний опік. Пошкодження деяких видів бородавок здатне призводити до магнилизации і озлокачествлению тканин.

Профілактика бородавок

Бородавки — вірусне захворювання, а зараження ВПЛ практично неможливо запобігти. Щоб знизити ризик появи шкірних виростів, уникайте пошкодження тканин, незахищених інтимних контактів, зниження місцевого і загального імунітету. При появі наростів не чекайте, що вони зникнуть самі по собі. Очікування може призвести до зростання нових новоутворень. Будьте здорові!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password