Папіломи на обличчі

Досить часто на шкірі обличчя і тіла з’являються плоскі або опуклі освіти, колір яких варіює від темно-коричневого до світлого, з коричневим відтінком. Якщо такі нарости утворилися, на них мало хто звертає увагу до тих пір, поки вони не почнуть турбувати. Інша справа – папіломи на обличчі. Вони заподіюють естетичний дискомфорт, позбавляють впевненості в собі, псують життя. Ці утворення свідчать про наявність вірусу папіломи людини — захворювання, яке можна вилікувати. Папіломи на обличчі зазвичай бувають доброякісними, але, щоб вони не розмножувались, їх видаляють. Перед тим як видалити наріст, рекомендується провести діагностику та виявити причини його появи, потім лікар дає рекомендації про те, що краще робити в даному випадку.

Що собою являє папіломавірус

Поява новоутворень говорить про те, що організм заражений вірусом папіломи людини. ВПЛ схильні до 90% людей, але не в кожного він проявляється. Папіломи виникають раптово при сильному стресі, серйозної хвороби, при порушенні гормонального процесу, ослаблення імунітету, перевтомі. Наріст може утворитися в будь-якій ділянці тіла і потім поширитися по всьому організму. Особливо неприємно, коли новоутворення з’являються в області обличчя. Нарости, що утворюються на губі, носі, повіках і найнеприємніше – якщо їх не лікувати, вони поширюються по всьому тілу. Потрапляє в організм вірус статевим шляхом або в побуті при контакті з носієм захворювання. Якщо вірусна інфекція потрапила в організм здорової людини з хорошим імунітетом, хвороба може не проявитися і через якийсь час зникнути назавжди. Вірус добре розмножується в ослабленому організмі.

Як відбувається зараження


ВПЛ в організм людини потрапляє різними шляхами. Ми і не підозрюємо, що можемо бути носіями цієї хвороби чи можемо в будь-який момент її підхопити. Вірус, потрапляючи всередину міцного організму, може не прогресувати і зовсім зникнути, не проявивши. При ослабленому імунітеті хвороба може швидко позначити себе в будь-яких частинах тіла — на голові, обличчі можуть з’явитися плоскі або опуклі освіти.

Заразитися ВПЛ можна наступним чином:

  1. Вірус папіломи людини можна підхопити в косметичних салонах, перукарнях –якщо там не особливо ретельно проводять дезінфекцію інструменту і не важливо, який це заклад, інфекцію можна отримати навіть в елітних салонах.
  2. Якщо в сім’ї є заражена людина, вірус передається іншим членам через застосування предметів загального користування.
  3. У громадських місцях, таких як спортивні секції, баня, туалет – особливо часто можна заразитися вірусом, тому, повертаючись додому, потрібно в першу чергу мити руки з милом.
  4. Зараження може відбутися під час сексу, навіть якщо використовувати презерватив, так як до цього розташовують звичайні поцілунки і тілесний контакт.

У чому небезпека появи папілом

Якщо на обличчі з’явилися новоутворення, це означає, що організм інфікованих ВПЛ, і такі бородавки можуть поширитися по всьому тілу. Особливо вони помітні на обличчі, тому приносять масу труднощів їх носія. Дуже неприємно, коли папілома опукла або на ніжці, в такому випадку її можна ненавмисно травмувати. Якщо наріст постійно зачіпати і підривати, відбудеться наступне:

  1. Нарости швидко поширяться по всьому обличчю, з’являючись на лобі, щоках, навколо очей.
  2. При постійному порушення шкірного покриву навколо бородавки з’являється запальний процес, що призведе до омертвіння шкіри.
  3. При постійному пошкодженні папіломи доброякісне утворення може перейти в злоякісну пухлину.

Якщо з’явилися неприємні відчуття в області новоутворення, його не можна обробляти кремом або лосьйоном або намагатися самостійно лікувати. В цьому випадку необхідна консультація лікаря, який проведе діагностику і призначить ефективну терапію. Зазвичай медики рекомендують якомога швидше видалити папіломи на обличчі.

Діагностика папілом

Так як будь-яка нешкідлива папілома здатна переродитися в злоякісну пухлину, не слід закривати очі на проблему, найкраще відразу звернутися за допомогою до фахівця.

Найбільш небезпечний ВПЛ під час вагітності, так як їм може заразитися дитина.

Для попередження ймовірності захворіти онкологією при появі перших утворень слід нанести візит лікарю. Діагностика проходить наступним чином:

  1. Візуальний огляд пацієнта – при наявності підозрілих новоутворень доктор призначає подальше обстеження.
  2. Далі проводять аналізи, які підтверджують наявність або відсутність вірусу і, в разі позитивного результату, встановлюють його різновид.
  3. Далі направляють пацієнта на біопсію, де визначають види вірусу і його схильність до онкології.

Методи боротьби з папилломами

Видаляти чи ні папіломи на обличчі – вирішує лікар. Якщо нарости не заважають, їх краще не чіпати. Але якщо бородавки утворилися на оці, голові або навколо носа і непривабливо виглядають, їх рекомендують видаляти. Розглянемо найсучасніші методи боротьби з папилломами:

  1. Видалення за допомогою лазера.
  2. Видалення методом електрокоагуляції.
  3. Метод сургітрону.
  4. Видалення рідким азотом.

Кожен метод має свої позитивні і негативні сторони, і тільки фахівець кваліфіковано дасть пораду, яким способом можна вивести новоутворення. Операцію на нижньому або верхньому столітті потрібно виконувати з особливою обережністю, так як при неправильному поводженні з інструментом можна травмувати око. Один з найпоширеніших методів лікування — лазерна терапія. Після видалення папіломи лазером відбувається швидке загоєння ранок. Недоліком цього методу є те, що на обличчі можуть залишитися невеликі шрами від опіків.

Електрокоагуляція – це знищення новоутворень за допомогою постійного струму високої частоти. У цьому випадку запальні процеси після операції не спостерігаються. На місці освіти з’являється невелика кірочка, яка через тиждень відпадає і від бородавки не залишається ні сліду. Метод сургітрону заснований на зрізанні папіломи в районі підстави високою енергією радіохвиль. Після операції залишається невелика ранка, яка обростає корою і через декілька днів відпадає. Видалення рідким азотом засноване на виморожування наросту від верху до самого підстави. Після операції залишаються невеликі цятки, які через кілька днів зникають без сліду.

Медикаментозне лікування папілом

Якщо не усунути причини виникнення новоутворень, то видаляти папіломи марно, вони будуть з’являтися знову і знову. Тому крім хірургічного, потрібно провести медикаментозне лікування. Сучасна медицина не гарантує повного одужання після прийому таблеток, імуномодуляторів, вітамінів та противірусних засобів, таких як Циклоферон, Лікопід, Тимоген, Деринат, ІРС, Іммунал, Кагоцел і інші препарати. Якщо приймати препарати для підвищення імунітету, можна знизити ймовірність поновлення хвороби. Крім цього, рекомендується уникати перевтоми, стресових ситуацій, дотримуватися дієти. Поширена думка про те, що папіломи на обличчі нешкідливі, — не вірно, так як штами папилломовируса можуть бути носіями злоякісних новоутворень.

Рецепти народної медицини

Використовуючи домашні засоби для виведення бородавок, треба пам’ятати про те, що цей засіб може допомогти, але може і посприяти ще більшого розростання папілом на обличчі. Знову ж таки, правильне рішення може порадити лікар, який має великий досвід у лікуванні ВПЛ. Ось деякі рецепти, які допоможуть позбутися від наростів на тілі:

  1. Рицинова олія – уражену ділянку шкіри змазують підігрітим до маслом кімнатної температури, закривають пластиром і залишають до ранку. Такі процедури потрібно повторювати 2-3 тижні.
  2. Картопля натерти на дрібній тертці трохи картоплі і додати туди краплю перекису водню, перемішати і нанести на папілому, тримати протягом 20 хвилин. Процедуру робити вранці і ввечері.
  3. Полин або чистотіл – соком цих рослин обробляють уражені місця. Отруйний сік проникає під шкіру і випалює підстава бородавки, але на обличчі можуть залишитися шрами. Тому сік отруйних рослин можна використовувати там, де не буде видно слідів.
  4. Підстава бородавки обв’язують волосом або тонкою ниткою. Поживні речовини перестають надходити, і вона відпадає. Але такі процедури небезпечні і краще їх не робити, так як дуже часто відбувається некроз тканин.

Слід пам’ятати про те, що папіломи на верхньому і нижньому столітті не бажано видаляти самостійно, тому що можна пошкодити зір. Усунути проблему на очах може лише досвідчений лікар, який професійно займається цією проблемою. Хоча папіломи на обличчі не представляють великої небезпеки – це вірус, яким можна заразити оточуючих вас людей. Крім цього, такі утворення на обличчі викликають неприємні відчуття. Своєчасне звернення до дерматолога допоможе уникнути рецидивів.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password