Ліки від вітрянки у дітей

Більшість з нас хворіє на вітряну віспу в ранньому дитинстві. У дітей від 3 до 6 років вона протікає легко, а у підлітків і дорослих практично завжди діагностується середньотяжка форма. Інфекція має характерну клінічну картину: її розвиток супроводжується симптомами інтоксикації та появою на тілі плямисто-папульозного висипу. Вона викликає сильний свербіж. Той, хто вже зіткнувся з хворобою, знає, наскільки складно переноситься подібне нездужання. Медики стверджують, що найкращі ліки від вітрянки – правильний догляд за ураженою шкірою. Він допомагає запобігати появі ускладнень, пов’язаних з розвитком вторинної інфекції.

Який вид лікування застосовують при вітряній віспі

Медики знають, що є збудником вітрянки і як це потрапляє в організм, але способи, що дозволяють ефективно боротися з вірусом герпесу III типу, ще не розроблені. На даному етапі до хворих застосовується тільки симптоматичне лікування: за допомогою медикаментозних препаратів збивається температура тіла і купірується свербіж. Основний упор робиться на місцеве лікування уражених ділянок шкіри. Для запобігання приєднання бактеріального компонента кожен елемент висипу щодня по кілька раз в день обробляється діамантовою зеленню. Вона володіє антисептичним ефектом. Нею можна припікати ранки, які утворюються після розтину папул, стимулюючи їх загоєння.

Види лікування неускладненої вітрянки у дітей


Єдиної схеми не існує. Тактика лікування розробляється в кожному конкретному випадку. Багато чого залежить від загального стану хворого: його віку, ваги і від того, як він переносить нездужання.

Якщо вітрянка протікає в легкій формі, вона сама проходить через десять днів. Хворому потрібно на цей час забезпечити постільний режим, рясне пиття і правильний догляд за шкірою.

Якщо дитина не хоче їсти, не треба наполягати. Апетит з’явиться, як тільки пройде перша хвиля інтоксикації. А ось рясне пиття допоможе швидше вивести токсини з крові.

Важливо вчасно зайнятися обробкою шкіри зеленкою і купірувати свербіж. Малюк, бажаючи позбутися від нього, буде обов’язково розчісувати шкіру. А цього робити не можна: механічне пошкодження ще не дозрілих везикул сприяє поширенню вірусу. Тому необхідно докласти зусилля, здатні запобігти розвитку найгіршого сценарію. Що повинні зробити батьки:

  • коротко підстригти дитині нігті;
  • ретельно стежити за чистотою рук маляти;
  • обробляти елементи висипу лосьйоном «Каламин».

Формула засобу була спеціально розроблена для полегшення стан хворих, що страждають від різних дерматологічних захворювань. У його складі немає небезпечних синтетичних сполук. Речовини підібрані таким чином, щоб можна було одночасно дезінфікувати і пом’якшувати шкіру під пухирями, усувати свербіж і стимулювати процеси швидкого загоєння. Це одне з найкращих засобів, що використовується при лікуванні вітряної віспи.

Жарознижуючі – користь і шкода при вітряній віспі

Поява висипки на тілі відбувається хвилеподібно. На піку кожної хвилі відзначається підвищення температури тіла. Багато батьків намагаються її відразу ж збивати ліками, не знаючи про те, чи правильно вони роблять, чи ні. Медики рекомендують стежити за станом дитини. Якщо температура тіла не піднімається вище 38 градусів і при цьому малюк почуває себе задовільно, використовувати лікарські препарати не потрібно. Цей симптом говорить про те, що імунітет активно працює і виробляє антитіла проти вірусу. В цьому випадку, можливо, організм сам впорається з інфекцією.

Якщо температура тіла вище 39 градусів, це говорить про те, що імунітет не справляється зі своїм завданням. Слід обов’язково викликати додому лікаря. Перед приходом педіатра важливо вкласти дитину в ліжко, напоїти чаєм з лимоном, провітрити приміщення і збільшити вологість в кімнаті до 60%.

У кожної мами в аптечці є дитячі лікарські препарати, що допомагають нормалізувати температуру тіла. Можна дати дитині «Ибуфен Д».

Важливо! Ні в якому разі не можна пити дітям аспірин: ацетилсаліцилова кислота здатна викликати ураження печінки.

Тільки лікар з’ясує причину сильного підвищення температури тіла і виключить можливість приєднання бактеріальної інфекції. При необхідності він зробить коригування лікування і зробить правильне призначення.

Протисвербіжні препарати

Застосування місцевої терапії допомагає усунути свербіж, але бувають випадки, коли застосування того ж «Каламина» не дозволяє поліпшити стан дитини. Це відбувається, якщо у малюка нестабільна нервова система. Чутливі діти важко переносять будь-яке нездужання, тому додаткова допомога прийому противозудных препаратів стає виправданою. З-за маси побічних ефектів їх призначення повинно проводитися тільки лікуючим лікарем.

В асортименті аптек можна знайти велику кількість антигістамінних ліків. Є серед них препарати першого, другого, третього покоління.

  1. Препарати першого покоління – «Димедрол», «Супрастин», «Тавегіл». Вони швидко і ефективно знімають набряклість уражених ділянок, свербіж, але діють на нервову систему, викликають сонливість. Термін їх дії – 5-6 годин.
  2. Препарати другого покоління – «Зіртек», «Телфаст», «Еріус». Вони надають протисвербіжну, протизапальну, протинабрякову дію. У них менше побічних ефектів. Дія однієї дози триває до 12 годин. Але кожен препарат має свій спектр дії і вікові обмеження по прийому, тому призначення обов’язково повинен робити лікар.
  3. Препарати від алергії третього покоління – «Астемізол», «Терфенадин». Вони розроблені для лікування системних алергічних реакцій, тому для усунення свербежу при вітряній віспі не використовуються.

Для усунення вираженого свербежу малюкам від трьох років лікарі рекомендують на ніч давати антигістамінну ліки першого покоління «Тавегіл», а вдень використовувати препарат другого покоління «Еріус». Таке поєднання допомагає мінімізувати побічні ефекти і успішно усувати поколювання шкіри.

Лікування вітрянки у дорослих і дітей старше 12 років

Так як у підлітків старше 12 років і у осіб старшого віку вітрянка протікає важко, інтенсивність прояву симптомів збільшується. Перебіг інфекції супроводжується підвищенням температури тіла від 38 до 40 градусів. Висипання покривають весь корпус, включаючи волосисту частину голови.

Елементи висипу з’являються не тільки на шкірі, але й на слизовій ротової порожнини, геніталій і очей. Вони супроводжуються нестерпним свербінням. Тривалість всіх етапів затягується. Крім цього, у осіб старшої вікової групи нерідко діагностуються атипові форми вітряної віспи. В цьому випадку для зниження ризиків розвитку ускладнень використовується лікарська терапія. Хворим призначаються:

  • противірусні ліки «Ацикловір», «Фамцикловір», «Валацикловір». Препарати пригнічують розмноження вірусу і наближають одужання. Ефективним виявляється і лікування первинного герпесу «Валтрексом»;
  • антигістамінні засоби – знімають свербіж, заспокоюють нервову систему, нормалізують сон. Для лікування вітрянки використовуються препарати першого і другого покоління «Тавегіл», «Зодак», «Хлоропірамін». Тривалість курсу – до появи останнього елементу висипки;
  • жарознижуючі таблетки застосовуються тоді, коли температура тіла піднімається вище 38,5 градуса. «Ібупрофен», «Нурофен» і «Панадол» не тільки нормалізують температуру, але і зменшують запалення.

При яскраво вираженій інтоксикації проводиться дезінтоксикаційна терапія. Хворому внутрішньовенно крапельно вводиться 5% розчин глюкози або «Реополіглюкіну».

Особливості місцевого лікування

Паралельно з лікарською терапією обов’язково проводиться місцеве лікування. Щодня, по кілька разів на добу, необхідно обробляти кожен елемент папули. Для обробки потрібно вибирати антисептики. Найдешевший з них – діамантова зелень. Вона допомагає дезінфікувати запалені ділянки шкіри, припікати ранки і не викликає опіки.

В якості альтернативи зеленці для профілактики бактеріального інфікування ранок медики рекомендують препарат «Фукорцин». Він відноситься до групи комбінованих ліків. Його застосування допомагає підсушувати шкіру, дезінфікувати уражені ділянки, запобігати розвиток запальних процесів. Продається у вигляді суспензії рожевого кольору.

При рясних висипаннях краще використовувати «Мірамістин». Він випускається двох видів – розчин або крем. Цей препарат має антисептичну і противірусну властивостями. Розчин використовують у вигляді аплікацій. Його спочатку наносять на марлеві пов’язки, а потім прикладають до запаленій шкірі.

При яскраво вираженому свербінні призначається «Фенистил гель». Препарат рекомендується наносити на кожен елемент висипу раз на добу після прийому ванни. Для цього використовується паличка. Здорові ділянки шкіри не обробляються.

Особливою популярністю в лікуванні дерматологічних захворювань користується лосьйон «Каламин». Його формула допомагає впоратися відразу з декількома симптомами, поява яких викликає утворення висипки на тілі. Він пом’якшує подразнення, знімає свербіж, больові відчуття, зменшує набряклість. Його нанесення на шкіру формує плівку, яка надійно захищає запалену шкіру від проникнення пилу і бруду.

Мазь «Ацикловір» застосовується тільки у випадках тяжкого ураження епідермісу.

Якщо всередині везикул розвивається гнійний процес, для обробки висипань найкраще підійде порошок «Банеоцин».

Зверніть увагу! Важливо правильно користуватися перерахованими вище ліками. У кожного з них є свої особливості використання, безпечні дозування і терміни застосування. Тому призначення повинен робити тільки лікар.

Лікування слизової

Ураження слизової оболонки рота, очей та статевих органів при вітряній віспі – часте явище. Елементи висипу, що з’явилися на цих ділянках, що потребують щоденного догляду. Для цього можна використовувати не всі мазі.

При ураженні слизової порожнини рота потрібно щоразу після їжі полоскати рот:

  • содовим розчином (чайна ложка порошку на склянку теплої води);
  • розчином фурациліну (дві пігулки на склянку теплої води);
  • відварами, приготованими з квітів ромашки аптечної, листя шавлії, календули (дві чайні ложки трави на склянку окропу).

Для обробки елементів висипки найкраще підходить водний розчин діамантової зелені.

При ураженні слизової оболонки геніталій необхідно двічі на добу приймати ванночки зі слабким розчином марганцівки. Замінити їх можна частими подмываниями водою, в якій розчинені таблетки фурациліну. Для зменшення свербіння афти на статевих органах місця обробляються 3% перекисом водню. Прискорити загоєння ранок після розтину везикул допоможуть марлеві компреси з обліпиховою олією.

При ураженні слизової оболонки очей необхідно щодня промивати кон’юнктиву чорним чаєм або відваром з ромашки (закапувати 30% розчин альбуциду).

Увага! Лікування слизових у дітей і дорослих – однакове. Лікуватися потрібно до зникнення останнього висипання.

Імуномодулятори

В особливо важких випадках, коли протягом вітрянки ускладнюється ураженням внутрішніх органів, до схеми лікування лікарі обов’язково підключають імуномодулятори. Завдяки підключенню «Циклоферона» вдається передати імунітету частку активних клітин, які здатні допомогти ефективно боротися з інфекцією. Таким же дією володіють препарати «Віферон», «Кагоцел» та «Изопринозин». При проведенні лікування вітрянки у маленьких дітей імуномодулятори не використовуються, а проводиться курс вітамінотерапії.

Якщо тривалість перебігу вітряної віспи затягується, хворому можуть призначити імуноглобулін. Його отримують з сироватки крові людини, недавно перехворів вітряною віспою.

В яких випадках використовують антибіотикотерапію

Антибіотики широкого спектру дії – «Цефазолін», «Оксацилін» призначають в тому разі, якщо до перебігу інфекції додається бактеріальний компонент (у вмісті везикул з’являється гній).

Тактика лікування вітряної віспи розробляється з урахуванням віку хворого, тяжкості перебігу інфекції, можливих ускладнень. Самолікування неприпустимо. Призначення ліків повинен проводити лікар. У малюків вітрянку лікує педіатр, у дорослих – дерматолог або терапевт.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password