Краснуха у дітей і дорослих

Краснуха – це одна з найпоширеніших вірусних інфекцій. У маленьких дітей вона протікає легко і рідко викликає певні ускладнення. Але це захворювання небезпечно для іншої групи людей – вагітних жінок.

Етіологія збудник

Якщо у людини немає специфічного імунітету, ймовірність того, що він заразиться краснуху, становить 90%.

Збудник – вірус під назвою Rubella virus, який містить РНК (рибонуклеиновую кислоту, що складається з фосфорних кислот і азотистих основ). Поза людського організму він живе близько 5 годин. Вірус втрачає активність і гине під впливом високої температури, ефірів, знезаражувальних рідин, органічних розчинників (ацетон, спирт, бензол), ультрафіолетових променів, ефірів, коливань рн.

Вірус краснухи під мікроскопом

Хвороба передається трьома способами:

  1. Повітряно-крапельним (під час будь-якого контакту з хворим).
  2. Побутовим (при використанні чужих предметів гігієни, іграшок).
  3. Від матері до дитини.

Після проникнення в дихальні шляхи вірусні агенти переміщуються в клітини слизових оболонок, надходять у кров і розносяться до всіх органів. Найсильніше вони вражають шкіру та лімфовузли. В цей час в організмі утворюються антитіла. Визначити їх наявність в крові можна за допомогою лабораторних досліджень.

Людина може перехворіти на краснуху тільки один раз в житті, так як після одужання формується довічний імунітет до цього захворювання.

Початкова симптоматика


Після зараження вірусом краснухи починається інкубаційний період, який становить від 11 до 24 днів. Наступають наступні симптоми:

  • Збільшуються лімфатичні вузли (через скупчення в них мікроорганізмів, які провокують запалення).
  • Гострий нежить (виникає через запального процесу в організмі).
  • Почервоніння очей (з’являється при впливі мікробів на кон’юнктиву).
  • Запалення слизової оболонки глотки, яке виражається у вигляді почервоніння (можна виявити тільки при лікарському огляді).
  • Невеликий жар, слабкість, втома (з-за впливу на центральну нервову систему, отруює організму токсинами).

Інкубаційний період закінчується тоді, коли на шкірі хворого людини з’являються множинні висипання.

Множинні висипання при захворюванні краснухою у дорослих

Симптоми у розпал захворювання

Цю хворобу поділяють на кілька форм. Залежно від способу передачі виділяють вроджену та набуту форми, від особливості перебігу – на атипову і типову. Також існує безсимптомна форма хвороби. Важливо те, що краснуха у дітей завжди протікає легше, ніж у дорослих.

Типова форма

Хвороба спричиняє токсичну дію на кровоносні судини, з-за чого на шкірі з’являється червона висипка. Звичайна краснуха характеризується такими ознаками:

  • висипання – спочатку висип виникає на шкірі обличчя, потім покриває все тіло. Вона виглядає як маленькі червоні цятки діаметром приблизно 6 мм, які не піднімаються над шкірою. Вони не збільшуються і не з’єднуються один з одним. При натисканні пляма на секунду зникає, а потім з’являється знову. У виняткових випадках висип виглядає, як:
  1. Папули (піднесення, що формуються внаслідок запального набряку).
  2. Великі плями, діаметр яких досягає 10 мм.
  3. Великі плями, що мають фестончатые обриси (виникають із-за того, що маленькі цятки укрупнюються і з’єднуються).

Висип більше виражена на тулубі, ніж на обличчі. Найбільша кількість цяток спостерігається на спині, сідницях, попереку, під колінами і в ліктьових ямках. У деяких хворих вони з’являються не тільки на тілі, а й на небі. Зазвичай висипання тримаються не більше 3 днів.

Буває, що висип практично непомітна. У таких випадках на руку хворого надівається манжета від тонометра. Потім її накачують, щоб визначити, застоюється кров під шкірою;

  • ознаки краснухи, що стосуються очей та органів дихання – у всіх випадках виникає сильний сухий кашель і больові відчуття в горлі. Це пов’язано з тим, що вірусні агенти накопичуються в слизових оболонках органів дихання. Також хворий відчуває ріжучий біль в очах і заложенность носа;
  • запалення печінки, лімфовузлів, з кров’ю вірус краснухи проникає в лімфовузли, тим самим провокуючи в них запальний процес. Це призводить до їх збільшення до такої міри, що можна намацати вузли під шкірою.

Атипова форма

При атипової формі хворий відчуває те ж саме, що і при типовою. Винятком є тільки висип – вона відсутня. З-за цього діагностувати хворобу дуже важко. Практично завжди лікарі ставлять неправильний діагноз (найчастіше ГРЗ).

Вроджена краснуха

Якщо вагітна жінка заразилася краснуху, то хворіти буде і її дитина. Зараження цією інфекцією під час виношування має важкі наслідки для плода:

  • глухота;
  • вади очей (катаракта, зменшене очне яблуко);
  • мікроцефалія (патологічне зменшення черепа, головного мозку);
  • вади серця (стеноз легеневої артерії, дефект міжшлуночкової перегородки та інші);
  • порушення інтелекту.

Чим раніше жінка заразилася, тим вище ймовірність розвитку відхилень у дитини. Рідше захворювання викликає такі ускладнення:

  • енцефаліт (запальний процес у головному мозку);
  • цукровий діабет;
  • безпліддя у хлопчиків (дуже рідко);
  • ослаблення імунного захисту організму;
  • хвороба Верльгофа (схильність до кровотеч);
  • внутрішньоутробна затримка росту плода;
  • гепатолієнальний синдром (збільшення селезінки, печінки);
  • міокардит (ураження серцевого м’язової оболонки);
  • поразка зон росту (порушення розвитку кісток);
  • пневмонія (запалення легеневої тканини, яке провокує вірус краснухи);
  • омертвіння (некроз) міокарда.

Безсимптомна форма

При такій формі краснуха у дітей не проявляє жодних ознак, її діагностика практично неможлива. У цьому випадку виявити інфекцію можна лише при повному обстеженні організму. Медики вважають, що безсимптомна форма зустрічається в кілька разів частіше, тим звичайна.

Може краснуха протікати без температури

У рідкісних випадках хвороба протікає без температури. Жар може не виникати навіть при появі червоних плям. Це обумовлено тим, що імунітет дитини дуже добре відреагував на появу бактерій в організмі. Але є і один мінус – краснуху без температури діагностують не відразу. Для її виявлення доктор проводить клінічні дослідження.

Пару десятиліть тому, коли краснуха була сильно поширена, про зараження дитини ставало відомо лише після його народження. У вагітних жінок вона протікала без температури, висипання та інших симптомів.

У вагітних жінок краснуха проходить без симптомів

Якщо краснуха протікає у дитини до 7 років легко і без температури, госпіталізація не обов’язкова.

Ознаки хвороби у дорослих

Дорослі переносять краснуху важко. Основні симптоми, які зустрічаються у всіх хворих:

  1. На відміну від «дитячої» висипки, у дорослих плями завжди зливаються воєдино. Спочатку висипання виникають за вухами, потім розносяться по іншим ділянкам тіла, в тому числі і з ротової порожнини.
  2. Починається сильний жар.
  3. Хворого турбують симптоми, які характерні для простудних захворювань (кашель, біль у горлі, рясні виділення з носа).
  4. Сильна біль у м’язах і суглобах.
  5. У чоловіків виникають хворобливі відчуття в яєчках.
  6. Збільшення лімфовузлів у паху або під пахвами, яке виникає через 1-2 дні після зараження.
  7. Боязнь яскравого світла, сльозоточивість.
  8. Сильні головні болі, схожі на мігрень. Від них дуже важко позбутися навіть з допомогою засобів від головного болю.
  9. Поява кон’юнктивіту, при якому виділяється велика кількість гною.

Діагностика

Краснуха у дітей протікає набагато легше, ніж у дорослих. Тому нерідко її плутають з іншими захворюваннями. Щоб поставити правильний діагноз, вдаються до таких методів дослідження:

  1. Збирається анамнез. Доктор з’ясовує, чи контактував пацієнт з хворим на краснуху. Якщо такий контакт був, діагностувати хворобу набагато легше.
  2. При огляді лікар обмацує шию хворого, щоб визначити стан лімфатичних вузлів. Висип теж є важливим симптомом захворювання, але не першорядним.
  3. При постановці діагнозу обов’язково проводиться обстеження крові на наявність антитіл до краснухи. Якщо вони були виявлені, це означає, що хвороба активно прогресує.
  4. Один з найбільш важливих етапів діагностування – це проведення ІФА (імуноферментного аналізу), за допомогою якого виявляється наявність або відсутність в крові вірусів. Це дослідження допомагає виявити краснуху, яка протікає в безсимптомній формі.
  5. Якщо в крові дитини були знайдені антитіла класів M та G, це свідчить про зараження.
  6. Результати загального аналізу крові не є показовими, цей метод лише доповнення до інших способів діагностики. З його допомогою можна лише виявити запальний процес в організмі.
  7. Вірус краснухи також можна виявити за допомогою посіву, але результати будуть готові лише через 2-4 дні.
  8. Якщо є підозра на вроджену краснуху, для аналізу у немовлят беруть кал, сечу.

Як відрізнити краснуху від хвороб зі схожими симптомами

Постановка діагнозу ускладнюється, якщо ознаки інфекції виражені слабо. Одна з головних задач діагностики – це диференціація краснухи від інших хвороб або алергічних реакцій. Симптоматика захворювання дуже схожа з ознаками скарлатини, інфекційної еритеми, кору.

При скарлатині виникає блідість носогубного трикутника, а при краснусі такий симптом відсутній. Також для скарлатини характерна дрібна висипка на животі, кінцівках, грудей. При краснусі обліплює переважно розгинальну поверхню кінцівок, і плями більші за розміром, ніж при інших інфекціях.

Симптоматика мононуклеозу складається з гнійної ангіни, збільшення лімфовузлів, селезінки, печінки. При краснусі відсутня гнійна ангіна, а лімфатичні вузли збільшені печінка не так сильно, як при мононуклеозі.

Кір супроводжується сильним жаром і інтоксикацією, висипання зливаються між собою і виникають не тільки на шкірі, а і на слизових оболонках ротової порожнини. Краснуха теж може давати таку симптоматику, але тільки при деяких формах.

Чому краснуху однорічні діти заражаються

Велика частина жінок перенесла краснуху в дитячому віці, або ж пройшли вакцинацію. Їх діти при грудному вигодовуванні отримують всі необхідні антитіла, в тому числі і до краснухи. Але якщо жінка перехворіла цією інфекцією і не зробила щеплення, то дитина до року може заразитися нею. Маленькі діти переносять хворобу важко, але після одужання у них виробляється стійкий імунітет до краснухи.

Краснуха у дітей

Увага! Захворювання вкрай небезпечно для малюків. У них може розвинутись енцефаліт, судомний синдром, менінгіт. Половина хворих краснушной енцефалітом дітей помирає.

В однорічному віці хвороба розвивається дуже швидко. Висип може бути присутнім на шкірі лише кілька годин, а потім зійти.

Як тільки у малюка будуть помічені підозрілі ознаки, його потрібно негайно показати лікареві. Якщо заходи будуть прийняті вчасно, важких наслідків вдасться уникнути.

Методи лікування

Якщо краснуха протікає легко і без ускладнень, не госпіталізують хворого. Винятком є страждають вродженою формою захворювання, діти з хронічними хворобами та іншими патологіями, немовлята. При краснусі не призначається особливе лікування, і дотримання деяких рекомендацій:

  1. Рясне питво (чиста вода, чаї, морси та інші напої).
  2. Постільний режим під час активної фази хвороби.
  3. Провітрювання і постійне прибирання приміщення.
  4. Частий прийом їжі невеликими порціями.

Медикаментозна терапія спрямована на позбавлення від ознак захворювання. Найчастіше лікарі призначають такі препарати:

  1. Судинозвужувальні краплі від нежиті (Ксилометазолин, Називин, Назол, Нафазолин).
  2. Жарознижуючі засоби, які містять ібупрофен (Нурофен).
  3. Вітаміни (аскорбінова кислота).
  4. Антигістамінні препарати, які призначаються при множинній висипки (Зодак, Супрастин, Зіртек).
  5. Засоби від болю в горлі (Стрепсілс, Гексорал Лорсепт, Терафлю, Ісла-Моос).

Народні засоби

Медикаментозну терапію можна комбінувати з народною медициною.

Найбільш ефективні рецепти:

  1. Додати в окріп плоди шипшини, чорну смородину і брусницю. Після заварювання пити настій до 3 разів на добу.
  2. Протягом 9-10 годин настояти відвар з цілющих трав, які діють заспокійливо на нервову систему (едельвейс, пустирник). Приймати не менше двох разів на день.
  3. Півсклянки соди розвести у воді. Коли утворюється кашка, змочити в суміші ватний диск, і акуратно протирати уражену шкіру.

Профілактика

Найефективніша міра профілактики краснухи – це своєчасне проведення вакцинації. Перша щеплення роблять дітям у віці до півтора років, друга – в 5 або 7 років. Ревакцинація забезпечує стійкий імунітет до краснухи. Жінкам, які планують вагітність, необхідно пройти повторну ревакцинацію.

Якщо людина вже захворіла, треба вжити заходи, які допоможуть уникнути зараження інших людей:

  • виключити всі контакти зі здоровими людьми;
  • суворо дотримуватися правил особистої гігієни;
  • до повного одужання користуватися індивідуальним посудом;
  • при вологому прибиранні приміщення користуватися дезінфікуючими засобами.

Профілактика спрямована на те, щоб знизити можливість зараження до мінімуму. А якщо людина вже заразився, потрібно зробити все можливе, щоб не заразити інших. Виконуйте всі правила і рекомендації, і тоді ви і оточуючі вас люди будуть здорові.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password