Герпес зостер

У медичній практиці відомо багато захворювань, пов’язаних з ослабленням імунітету. Деякі з них представляють реальну небезпеку для людей. Серед таких вірусних захворювань особливо виділяється герпес зостер. У медичних колах його часто називають оперізувальним лишаєм за його специфічне розташування на тілі людини. Провокується захворювання тим же вірусом, що й вітряна віспа, якої багато хворіють в дитинстві. Латентна стадія тривала, і перші прояви хвороби виникають при створенні сприятливої ситуації для розвитку інфекції. В діагностиці і лікуванні цього захворювання використовуються новітні методи сучасної медицини.

Характеристика вірусу герпес зостер

Вчені виявили кілька видів ВПГ, один з яких герпес зостер. Він належить до 3-го типу. Зараження викликає у дітей вітряну віспу, а у дорослих – оперізувальний лишай. Особливістю вірусу вважається його локалізація в нервових клітинах організму після одужання. Тому людина, яка перехворіла інфекцією, вважається її носієм все своє життя.

Основними проявами захворювання є специфічні висипання на шкірі людини і ураження ЦНС. Збудник інфекції – Varicella zoster – дуже чутливий до впливу зовнішніх факторів і гине через 10 хвилин після термообробки або впливу УФ-променів. А от зниження температури сприяє прогресуванню, і чим нижче температура, тим активніше вірус.

Механізм зараження герпесом зостера


Повітряно-крапельним шляхом патоген потрапляє в дихальну систему людини, звідти з током крові в лімфатичні вузли і згубно впливає на нервову систему. Через нервові клітини поширюється в шкіру і слизові оболонки. У кінцевому рахунку з’являються запалення на тілі людини. До групи ризику належать люди старшого покоління, яких в дитячому віці минула вітряна віспа. Але бувають випадки повторного зараження, так як організм не виробляє стійкий імунітет до даного типу вірусу.

Цікаво, що дитина, не хворів на вітрянку, контактуючи з носієм герпесу зостера, захворіє інфекцією з високим ступенем ймовірності. Прояв перших ознак можна спостерігати через 14-20 днів. При цьому хвороба буде протікати як вітряна віспа.

Після того, як дитина перехворіє, вірус локалізується в нервових закінченнях спинного мозку, в задніх корінцях. При сприятливих факторах він активується знову і виглядає вже як оперізуючий лишай.

Фактори, що провокують повторне зараження вірусом

До сприятливих факторів для розвитку вірусу відносять:

  • ослаблення імунної системи;
  • постійні хвилювання і затяжні депресії;
  • важкі травми;
  • тривале перебування організму в умовах зниженої температури;
  • часті вірусні інфекції;
  • наявність в організмі ВІЛ чи Сніду;
  • вимушене лікування хіміотерапією.

Вивчаючи шляхи потрапляння вірусу в організм і розуміючи його природу виникнення, можна полегшити стан хворого при повторних ураженнях інфекцією.

Причини виникнення герпесу зостера

Затаївся в клітинах спинного мозку вірус може активуватися в будь-який момент і проявити себе сильніше колишнього при особливих умовах.

Основними причинами виникнення герпесу зостера вважаються:

  • контакти з інфікованою людиною;
  • зміни в імунній системі;
  • систематичний стрес;
  • наявність різних хронічних захворювань;
  • діабет;
  • злоякісні пухлини;
  • прийом лікарських препаратів, що послаблюють імунітет;
  • наявність шкідливих звичок.

Увага! Посилення моральних і фізичних навантажень перешкоджає повноцінному відпочинку, порушує режим харчування і сну. Тому ослаблення імунних сил організму призводить до активації небезпечного вірусу.

Симптоми герпесу зостера

В Англії герпесвірусна інфекція щорічно вражає 250 тисяч осіб, майже половина з них хворіє постгерпетичній невралгією. Проявляється вона у вигляді запалення трійчастого нерва і міжреберної невралгією. У зв’язку з цим перші висипання спостерігаються на обличчі і тулубі, а пізніше поширюються на нижні кінцівки, сідниці і статеві органи.

Етапи розвитку захворювання

Протягом інфекційного захворювання – це завжди складний поетапний процес прояву специфічних ознак, які потребують особливого догляду і лікування. Розвиток герпесной інфекції відбувається в декілька стадій:

  1. Продромальний період. Для нього характерне висипання на шкірі, що супроводжується свербінням. Згодом свербіння посилюється до стану печіння, яке неможливо часом подолати. Запалення на даному етапі зачіпає нерв, розташований поруч з ураженою ділянкою шкіри, тому з’являються болі по ходу нерва. Загальний стан пацієнта стає помітно гірше: підвищується температура, з’являється слабкість, нервозність, запаморочення, порушення сну. Тривалість продромальній стадії від 2 до 5 днів.
  2. Період висипань. По дорозі розташування нерва спостерігаються специфічні шкірні висипання, що нагадують пухирі з прозорим внутрішнім вмістом. Розмір їх в основному невеликий, але зустрічаються і великі вогнища. Над шкірним покривом вони підносяться на 0,3-0,5 див. Пухирі створюють відчуття натягнутості шкіри до моменту їх прориву. На цьому етапі порушення сну відбувається із-за сильного свербежу і болю. Рідкісний людина утримується від розчісування. Цей час вважається самим небезпечним для оточуючих, коли інфекція активно поширюється.
  3. Стадія ерозії. Лопнув пухир залишає на своєму місці відкриту ранку. Вона практично одразу вкривається тендітної кіркою, здатної тріснути від найменшого тертя. Від цього з’являються больові відчуття. Ці неприємності допомагають пережити сучасні лікарські засоби у вигляді гелів і мазей для швидкого загоєння.
  4. Період загоєння. В цей час пацієнт активно одужує, але йому все ще потрібно терпіння, так як триває цей процес від однієї до двох тижнів. Швидкість одужання повністю залежить від чіткості дотримання лікарських рекомендацій.

Нетипові форми прояви герпесу зостера

Герпесвірусна інфекція може проявлятися зовсім нетипово для себе. Відбувається це рідко, але симптоми прояву відрізняються від звичайного типу захворювання. Медицині відомі декілька форм:

  1. Очна – вогнище локалізується в районі трійчастого нерва і вражає очниці. Висока ймовірність ураження рогівки ока.
  2. Вушна – висипання спостерігаються на зовнішньому вусі, уражається лицьовий нерв, стає неможливим закрити очей з хворої сторони.
  3. Некротична – вірус проникає в глибокі шари шкіри, після висипань залишаються сліди на тривалий час.
  4. Бульозна – множинні висипання зливаються між собою і утворюють великі вогнища ураження. Пухирі стають великих розмірів.
  5. Геморагічна – для цієї форми прояви інфекції характерно кровянистое утримання в бульбашках.
  6. Генералізована – при слабкому імунітеті висипання відбуваються по всій поверхні тіла, слизових.
  7. Абортивну – один з легких видів нетипового перебігу хвороби, коли утворюються папули, а пухирів не спостерігається. Протікає завжди без ускладнень.

Будь-який прояв герпесу зостера вимагає комплексного лікування.

Лікування інфекції герпесной

Своєчасне лікування оперізувального лишаю – запорука відсутності ускладнень після одужання. При нормальному імунітеті герпес може пройти самостійно за 14 днів. Але це можливо тільки у молодих і відносно здорових людей. Ризикувати своїм здоров’ям медики не рекомендують.

Правильніше буде почати заходи по боротьбі з вірусним захворюванням при перших проявах. Допомогти в цьому випадку можуть фахівці-дерматологи, офтальмологи й невропатологи. Бажано залучити для лікування імунологів.

Частиною ефективного лікування вважається прийом противірусних препаратів: «Бонафтона», «Ацикловіру», «Циклоферона» та інших. Особливу увагу медики приділяють иммуноглобулину, прийом якого значно прискорює одужання і знижує ризик ускладнень. Результативно його застосування і для профілактики повторного зараження вірусом.

Лікування додаються імуномодулюючі, жарознижуючі, протизапальні препарати, а також пацієнтові призначається вітамінотерапія і певна дієта. Для зовнішнього застосування лікарі рекомендують примочки з антисептиками. Найчастіше застосовують діамантовий зелений, який наносять на ерозії не менше двох разів на добу. Однопроцентний розчин метиленового синього застосовують для ослаблення больового синдрому.

Вітамінотерапія полягає в прийомі вітамінів групи В, а також А, Е, С.

Комплексне лікування включає в себе аналіз крові на імунний статус, коли визначається ступінь змін в імунній системі. Його проводять періодично, щоб відслідковувати динаміку стану пацієнта та коригувати лікування.

Дієта при герпесвірусній інфекції повинна складатися з рибних страв, круп, молочних продуктів, зелені, горіхів.

Тільки комплексний підхід до лікування допомагає досягти реального результату.

Профілактика оперізувального лишаю

Герпес зостер, як і всі захворювання, простіше запобігти, ніж вилікувати. Оперізувальний лишай з Міжнародної класифікації хвороб відносять до небезпечних захворювань, які потребують особливого контролю.

Для ефективної профілактики медики рекомендують вакцинацію. Вона виробляє стійкий імунітет проти оперізувального лишаю. Але її введення можливе лише при відсутності загострення захворювання строком не менше ніж два місяці. Протипоказаннями до ін’єкції вакцини служать:

  • алергія на склад розчину;
  • наявність ГРВІ або лихоманки у пацієнта;
  • ВІЛ-інфекції і стадія Сніду;
  • вагітність.

Після вакцинації не виникає ускладнень. Дуже рідко можна спостерігати висип і припухлість шкірних покривів, але це природна реакція організму, що не є алергічною. Тривалість дії вакцини – від 3 до 5 років.

Ін’єкції імуноглобуліну також входять в комплекс профілактичних заходів. Дозування препарату залежить від ваги пацієнта.

Сприяє підвищенню імунітету і ведення здорового способу життя, систематичне перебування на свіжому повітрі, заняття спортом, загартовування, уникнення стресів.

Заходи з догляду, як міра профілактики герпесу

Серед профілактичних заходів боротьби з герпесом зостера відзначають важливість правильного догляду за хворою людиною. Це запобігатиме поширенню хвороби. При догляді за пацієнтом рекомендовано:

  • регулярне проведення вологого прибирання приміщення;
  • часте провітрювання кімнати, не рідше п’яти разів на день і не менше ніж за 10 хвилин;
  • зберігання натільної та постільної білизни у пацієнта має бути окремо від загального;
  • ретельне прасування білизни після прання;
  • підбирати просторий одяг хворого, щоб запобігти неприємні відчуття від контакту з тканиною, а також для кращої циркуляції кровотоку, що прискорить загоєння ранок;
  • виключити прогулянки в світлий час доби, щоб захистити шкіру від сонця.

Дотримуючись простих рекомендацій медиків щодо профілактики та лікування герпесу зостера, можна повністю убезпечити свій організм від наслідків захворювання і продовжити повноцінне життя у суспільстві.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password